Headquarters
Austria
Belgium
nl frde
Brazil
China
France
Germany
India
Italy
Korea
Lebanon
Netherlands
Poland
Russia
Singapore
Spain
Sweden
Switzerland
United Kingdom
USA
LATAM
MEA
SEA
Erbe Worldwide

Please choose a website and your preferred language.

Internationale successen 1882-1923

Christian Gottlieb breidt zijn assortiment continu uit. Naast de instrumenten verschijnen nu inductieapparaten, microtomen, lampen voor endoscopie en oftalmologische Instrumenten.

Christian Gottlieb Erbe (1855-1907) en Pauline Erbe (1857-1933)

Wanneer Christian Gottlieb Erbe aan het begin van de jaren 1870 in Stuttgart zijn opleiding tot instrumentenmaker afrondt, is het Duitse rijk nog jong. Sinds 1871 is Otto von Bismarck de eerste rijkskanselier. De Industriële Revolutie heeft Midden-Europa in haar greep. Berichten van uitvindingen op het gebied van techniek en geneeskunde gaan in steeds hoger tempo de wereld rond, terwijl de jonge mecanicien, net als zijn vader, op ambachtsreis gaat. Hij werkt in Wenen, Berlijn, Nederland en Freiberg in Sachsen.

In 1882 neemt Christian Gottlieb Erbe op 27-jarige leeftijd de werkplaats over. In hetzelfde jaar trouwt hij met Pauline Grünvogel uit Weil im Schönbuch. Anders dan zijn vader, die al het werk in de werkplaats alleen deed, neemt Christian Gottlieb diverse medewerkers in dienst. Een aantal van hen haalt hij uit Berlijn en Freiberg naar Tübingen.

De contacten van zijn vader met de universiteitsinstituten in Tübingen vormen een goede basis. Christian Gottlieb breidt zijn assortiment continu uit. Naast de instrumenten verschijnen nu inductieapparaten, microtomen, lampen voor endoscopie en oftalmologische instrumenten.

In 1907 komt Christian Gottlieb Erbe verrassend op 52-jarige leeftijd te overlijden. Zijn vrouw Pauline neemt de leiding van het bedrijf op zich. Een moedig besluit in een tijd waarin vrouwen geen kiesrecht hebben en slechts aan een handvol universiteiten mogen studeren. En aan het roer van een onderneming zijn ze al helemaal een zeldzaamheid. 16 jaar lang blijft Pauline enig eigenaresse, ondersteund door haar zoon Christian Otto, aan wie zij het bedrijf in 1923 overdraagt.

Vanaf 1893 gaat Christian Gottlieb Erbe intensiever reclame maken in binnen- en buitenland. Hij laat duizenden brochures drukken, waarvan een aantal in het Engels en Frans.

Vanaf 1890 zijn Erbe-apparaten en -instrumenten over de hele wereld op tentoonstellingen te zien. Het succes laat niet lang op zich wachten: prijzen en medailles volgen onder andere in 1891 op de Internationale Tentoonstelling in Antwerpen en – zoals de hier afgebeelde bronzen medaille – in 1893 op de wereldtentoonstelling in Chicago. Deze onderscheiding krijgt Erbe voor een microtoom. Chicago heeft in 1893 de bijnaam ‘slachthuis van de wereld’ en vormt het centrum van de industriële vleesverwerking. Met microtomen kunnen dunne plakjes weefsel worden gemaakt voor bacteriologisch en histologisch onderzoek. Christian Gottlieb Erbe werkt continu aan de verbetering hiervan. Er is veel belangstelling voor zijn modellen,omdat ze betrouwbaar en uiterst nauwkeurig werken.

Of het nu gaat om faradische, gelijk- of draaistroom, lage of hoge spanningen: rond 1900 wordt elektriciteit op steeds meer manieren ingezet binnen de geneeskunde. In de werkplaats en de winkel van Erbe in de Neue Straße 2 in Tübingen is naast de optische artikelen een uitgebreid assortiment aan elektromedische apparaten inclusief accessoires verkrijgbaar. Een verkoophit vormen daarbij de inductieapparaten, die stroom leveren voor chirurgie en prikkelstroomtherapie.

Sinds 1851 heeft in de geneeskunde de oogspiegel zijn intrede gedaan, waarmee het binnenste van het oog kan worden onderzocht. Christian Gottlieb Erbe verandert de bouwwijze hiervan zodanig dat de arts een beeld van het netvlies krijgt met minder reflecties. Dit doet hij door de maar een paar millimeter grote doorkijkopening een conische vorm te geven. Zijn vernieuwing krijgt al snel bekendheid als ‘oogspiegel model Tübingen’.

De Württembergse koning Wilhelm II en zijn vrouw Charlotte zijn klant in de optiekwinkel van Erbe aan de Holzmarkt in Tübingen. In 1901 wordt Erbe benoemd tot ‘Koninklijk-Württembergs Hofleverancier’. Wanneer Christian Gottlieb Erbe in 1907 overlijdt, krijgt zijn weduwe Pauline het recht de naam te blijven voeren.