HF-technologie wereldwijd 1962-2003
In 1962 wordt het eerste verkoopkantoor in Keulen geopend, daarna volgen er meer in München, Hamburg, Krefeld, Hannover, Frankfurt en Neurenberg.
Helmut Erbe (1928-2023)
Helmut Erbe treedt in 1945 als leerling toe tot het familiebedrijf. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog is zijn vader Otto naast zijn werk in de bedrijfsleiding als vrijwilliger actief in de politiek en in de democratische wederopbouw van het land. Helmut Erbe krijgt binnen het bedrijf al snel verantwoordelijkheid.
Wanneer hij in 1962 de algehele leiding op zich neemt, legt hij het accent enerzijds op ontwikkeling en productie in de elektromedische techniek, en anderzijds op de opbouw van een verkoopnet, eerst alleen in Duitsland, daarna ook internationaal. In 1962 wordt het eerste verkoopkantoor in Keulen geopend, daarna volgen er meer in München, Hamburg, Krefeld, Hannover, Frankfurt en Neurenberg.
In 1968 wordt het eerste buitenlandse dochterbedrijf opgericht in Wenen. In het tijdperk van Helmut Erbe komen er nog zes buitenlandse dochters bij: Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Georgia (VS), Polen en Groot-Brittannië. Door het internationale succes groeit
de behoefte aan ruimte: in 1985 volgt de grote stap naar het industriegebied aan de rand van de stad: Erbe sticht het huidige hoofdkantoor in de Waldhörnlestraße in de Tübingse wijk Derendingen.
Onder zijn leiding timmert het innovatieve bedrijf internationaal flink aan de weg. De nauwe samenwerking met ziekenhuizen, universiteiten en hogescholen over de hele wereld zorgt voor een voorsprong op de markt. Erbe behoort tot de bedrijven die bij de razendsnelle ontwikkelingen in operatiekamers en artsenpraktijken het tempo aangeven.
In 1996 neemt Helmut Erbe zoon Christian Otto Erbe en schoonzoon Reiner Thede als vijfde generatie op in de bedrijfsleiding. Wanneer ‘senior’ zich in 2003 definitief uit de leiding van de onderneming terugtrekt, is hij bijna zestig jaar actief geweest in het familiebedrijf en heeft hij een solide basis voor de toekomst gelegd.
Vanaf 1954 neemt Erbe de Erbotom Multiplex in productie, een hogefrequentie-chirurgieapparaat dat twee generatoren combineert en universeel in alle medische disciplines kan worden ingezet. Onder de leiding van Helmut Erbe blijft de Erbotom Multiplex mede door voortdurende verdere ontwikkeling nog vele jaren lang een topmodel.
Links op de foto is de eerste Multiplex te zien, rechts eentje uit de jaren zeventig in een nieuw jasje. Want ook hier bewandelt Erbe met succes nieuwe paden: professor Tomas Maldonado en zijn projectgroep aan de Hogeschool voor vormgeving in Ulm ontwikkelen in 1961/62 in een baanbrekend project een compleet nieuw, onmiskenbaar eigen ‘smoel’ voor de Erbe-apparatuur. Lang voordat ‘Corporate Design’ zijn intrede doet als begrip in de industrie, bouwen de design-experts uit Ulm al ergonomisch gebouwde behuizingen met gebruiksvriendelijke schakelaars en pictogrammen en ontwerpen ze een nieuw logo.
Begin jaren tachtig van de vorige eeuw komt er in de elektromedische techniek definitief een einde aan het tijdperk van de buizenapparaten. Vanaf dan worden de apparaten alleen nog gebouwd met krachtige transistoren. Een van de eerste apparaten van de succesvolle T-serie is de 400 watt sterke Erbotom T 400 C. In 1985 bouwt Erbe als eerste fabrikant ter wereld een zelfregelend hogefrequentie-chirurgieapparaat, de Erbotom TUR. De ontwikkeling ervan is gebaseerd op microprocessor-technologie en een nieuw type generator en behoort tot de mijlpalen in de geschiedenis van het bedrijf. Hij wordt gebruikt voor het operatief verwijderen van delen van de prostaat via de urinebuis.
Snijden en coaguleren, automatisch geregeld door microprocessors – op basis van deze techniek ontwikkelt Erbe in 1992 de ICC-serie: ‘Intelligent Cut and Coagulation’ staat voor een geregeld hoogfrequent snijprocedé, waarmee het bedrijf internationaal voorop loopt in de technologie voor hogefrequentie-chirurgie. Doordat de diverse waarden tijdens een endoscopische operatie bewaakt worden, bieden de ICC-apparaten de arts de garantie van een optimale snede en een gecontroleerd verloop van de bloedstelping, terwijl tegelijkertijd zo min mogelijk weefsel vernietigd wordt. Met meer dan 80.000 geïnstalleerde units wordt de ICC-serie tot de meest succesvolle lijn van HF-generatoren die ooit bij Erbe is geproduceerd.
In 1995 ontwikkelt Erbe in samenwerking met chirurg professor Karl-Ernst Grund van het Universitair Ziekenhuis Tübingen de eerste flexibele sonde voor toepassing van argon-plasma-coagulatie (APC) in de endoscopische chirurgie. Een aantal jaar later, wanneer de ontwikkeling onder leiding staat van Martin Hagg, wordt er een membraanfilter in de APC-sonde geïntegreerd, dat de mogelijke terugstroom van bloed of secreet en daarmee vervuiling van de sonde verhindert. Het filter is net als de aansluitkabel vast geïntegreerd in de APC-sonde. De argonplasma-coagulatie is met name geschikt voor oppervlakkige bloedstelping en voor het devitaliseren van weefsel. De stroom wordt via een geïoniseerde straal argongas naar het weefsel geleid, zonder dat hij daarbij direct met het weefsel in contact komt. De procedure is geschikt voor het stelpen van bloedingen na verwondingen, na biopsieën of bij bepaalde tumoren.