Headquarters / Germany
Austria
de
Belgium
fr de nl
France
fr
Italy
it
Netherlands
nl
Poland
pl
Switzerland
de fr it
United Kingdom
en
Россия (Russia)
ru
中華人民共和國 (China)
cn
India
en
USA
en
Erbe Headquarters
Erbe Worldwide

Please choose a website and your preferred language.

Skip navigation

Erbe ondersteunt Artsen in Cambodja

Een door Erbe ter beschikking gestelde VIO maakt het voor de vrijwilligers van “Dokters van de Wereld” en hun Cambodjaanse collega's een stuk makkelijker om kinderen met een schisis duurzaam te helpen.

Wereldwijd heeft elk 500e kind een schisis. In Zuidoost-Azië wordt echter ongeveer elk 350e kind met deze misvorming geboren. Met name ernstige complexe schisismisvormingen, die grotere operatieve ingrepen noodzakelijk maken, komen hier veel vaker voor.

Op 23 februari 2018 vertrok een team van chirurgen, anesthesisten en OK-verpleegkundigen van de organisatie “Dokters van de Wereld” naar Cambodja, om daar hun collega's van het Khmer-Soviet-Friendship Hospital en de plaatselijke NGO “Smile Cambodia” te ondersteunen. In hun bagage bevond zich een VIO-apparaat en de nodige accessoires, om kinderen te kunnen opereren die bijzonder zwaar te lijden hebben. In totaal konden tijdens de veertiendaagse actie 39 patiënten behandeld worden, waaronder veel kinderen.

Bijzonder ontroerend tijdens deze reis was het verhaal van een zes maanden oud jongetje, dat begin maart door zijn grootouders voor onderzoek werd gebracht. Zijn familie woont in een eenvoudig hutje van palmbladeren op ongeveer drie uur rijden met de bus van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh vandaan. De vader had het gezin kort na de geboorte van het kind verlaten, en de moeder kan met het kleine beetje geld dat ze in de kledingfabriek verdient het hoofd maar net boven water houden. Ze moest een krediet opnemen, waarvan ze elke maand 200 dollar terugbetaalt.

Op de televisie had de vrouw gezien dat het team van “Dokters van de Wereld” begin maart in Phnom Penh zou zijn. Ze had al veel goeds over de dokters gehoord en dat de operatie inclusief de reis ernaartoe en de nazorg gratis waren. Omdat de moeder geen vrij kon krijgen in de fabriek, reisden de grootouders met hun kleinzoon voor onderzoek naar het ziekenhuis. En ze hadden geluk – het jongetje werd geselecteerd voor een operatie.

Na de geslaagde ingreep en slechts één nacht in het ziekenhuis konden de grootouders de baby met een lip-kaak-gehemeltespleet die al gesloten was terugbrengen naar zijn moeder. Over de gezondheid van het kindje zal de familie zich nu in ieder geval minder zorgen hoeven te maken.

Wij zijn blij dat we deze fantastische hulpactie kunnen ondersteunen.