Headquarters / Germany
Austria
de
Belgium
fr de nl
France
fr
Italy
it
Netherlands
nl
Poland
pl
Switzerland
de fr it
United Kingdom
en
Россия (Russia)
ru
中華人民共和國 (China)
cn
India
en
USA
en
Erbe Headquarters
Erbe Worldwide

Please choose a website and your preferred language.

Skip navigation

Wegweisende Konstruktionen 1851-1882

In Zusammenarbeit mit dem Chirurgen Professor Dr. Victor von Bruns entwickelt Christian Heinrich Erbe in der Medizin richtungweisende Neukonstruktionen.

Erbe-History-1st-Generation.jpg

Christian Heinrich Erbe (1821 – 1902)

Es sind unruhige Zeiten, als Christian Heinrich Erbe 1848 von seiner Wanderschaft als Feinmechanikergeselle nach Tübingen zurückkehrt. Einen deutschen Nationalstaat gibt es noch nicht, wirtschaftlich und politisch sind die deutschen Kleinstaaten in Aufruhr. Die Revolution von 1848/49 rüttelt Europa und seine Bewohner auf. In dieser unsicheren Zeit überlegt der junge Handwerker, ob– er wie Hunderttausende seiner Zeitgenossen – in Amerika sein Glück versuchen soll. Aber dann lernt er Marie Lenz kennen. Die beiden heiraten und Christian Heinrich Erbe eröffnet am 1. Oktober 1851 eine Mechaniker-Werkstatt in Tübingen am Holzmarkt 3.

Vor seiner Wanderschaft ist Erbe bei Johann Gottlieb Buzengeiger in die Lehre gegangen, einem Tübinger Universitätsmechanikus mit ausgezeichnetem Ruf. Mit seinen profunden Kenntnissen und seiner Gewissenhaftigkeit gewinnt Erbe bald das Vertrauen bedeutender Universitätsprofessoren. In Zusammenarbeit mit dem Chirurgen Professor Dr. Victor von Bruns entwickelt er in der Medizin richtungweisende Neukonstruktionen. Schon kurz nach der Gründung beginnt Christian Heinrich Erbe zusätzlich mit dem Handel von Fremdfabrikaten, in der Optik und bei medizinischen Geräten.

Christian Heinrich Erbe übt viele Ehrenämter aus. Er ist Gemeinderat, Schöffe, Waisenrichter und bis ins hohe Alter vereidigter Eichmeister. 1882 übergibt er die Werkstatt seinem Sohn Christian Gottlieb. 1902 stirbt Christian Heinrich Erbe mit 80 Jahren.

1854.jpg

Halverwege de 19e eeuw wordt binnen de galvano-cauterisatie een door elektrische stroom verhitte platinadraad gebruikt voor het doorsnijden van menselijk weefsel. Het instrumentarium voor deze galvano-cauterisatie volgens prof. dr. Victor von Bruns behoort tot het eerste elektro-medische toebehoren dat bij Erbe vanaf de jaren 1850 wordt vervaardigd. Bruns, een chirurg van wereldfaam, verricht pionierswerk in de strottenhoofdchirurgie. Christian Heinrich Erbe bouwt voor hem talrijke nieuwe instrumenten voor de galvano-cauterisatie, die in vrijwel ongewijzigde vorm nog vele jaren daarna gebruikt blijven worden.

Galvanische-Batterie.jpg

Als stroombron voor de medische toepassing van galvano-cauterisatie gebruiken artsen tot ver in de 19e eeuw galvanische batterijen. Platen van zink en koper of zink en koolstof worden gedompleld in zwavel- of chroomzuur. Door de elektrochemische reactie van de componenten ontstaat er een gelijkstroom, die voor chirurgische doeleinden wordt gebruikt.

Neue-Strasse-Tuebingen.jpg

Nog maar zeven jaar na de oprichting is de werkplaats al te klein: in 1858 kopen Christian Heinrich Erbe en zijn vrouw Marie het gebouw Neue Straße 2 in Tübingen. Werkplaats, winkel en woning bevinden zich nu allemaal onder één dak. Het gezin Erbe krijgt vier kinderen. Twee daarvan overlijden nog voor hun eerste verjaardag. In 1860, al in de nieuwe woning, komt hun jongste dochter Elisabetha ter wereld.

1847.jpg

In 1867 komt de Tübingse oogarts prof. dr. Albrecht Nagel op het Internationale Oftalmologen-Congres in Parijs als eerste met het voorstel, de brekingsindex van brillenglazen voortaan te berekenen in meters – in plaats van in inch, zoals tot dan gebruikelijk is – en deze aan te geven volgens de reciproque waarde van de brandpuntsafstand. Nagels systeem maakt het mogelijk de zwakke glazen de lage nummers en de sterke de hoge nummers te geven. Pas in 1874 op het oftalmologen-congres in Heidelberg vinden zijn ideeën gehoor. Aan het eind van zijn lezing presenteert hij de eerste probeerbrillenkast volgens het nieuwe metrische systeem: ‘afkomstig uit de optische werkplaatsen van C. Erbe in Tübingen’. De Franse oogarts Ferdinand Monoyer (1836-1912) introduceert de ‘dioptrie’ als term voor de nieuwe maateenheid.

1865.jpg

Vanaf de jaren 1860 levert Erbe microscopen aan de wetenschappers van de Universiteit Tübingen, die hij vrijwel uitsluitend koopt bij de Duitse Edmund Hartnack in Parijs. Wanneer deze vanwege de Duits-Franse oorlog in 1870-71 halsoverkop met zijn gezin naar Potsdam moet vluchten, leent Erbe de internationaal gerenommeerde Hartnack het hiervoor benodigde geld. Zo kan deze een nieuw bestaan opbouwen – en zijn schulden in Tübingen betaalt hij terug in de vorm van microscopen. Het hier getoonde apparaat stamt uit 1865 en was waarschijnlijk eigendom van de botanicus professor Hugo von Mohl.

De dochter van de bedrijfsoprichter leert in de zaak van haar vader het vak van opticien. ‘Elise’, zoals iedereen haar noemt, blijft ongetrouwd en is jarenlang de enige vaste medewerkster die Christian Heinrich Erbe helpt in de zaak.